First och second hand

Second hand är en chans att tjäna pengar
First- och second hand är ett begrepp som har sitt ursprung i England. Det betyder helt enkelt första- och andrahandsmarknaden. Förstahandsmarknaden är den vi vanligtvis menar med att handla. Du är den första som äger varan. Även om butiken har köpt in den från fabrik och leverantör är det du som är den första att bruka och använda varan. Är det däremot en vara som är köpt på second hand så är det någon annan som ägt föremålet eller plagget innan. Ibland kan det vara flera stycken ägare. Vissa föremål är mer vanliga att köpa på second hand än ändra. Exempelvis när det gäller fordon är det nästan vanligare att det finns en annan ägare tidigare i ledet.

Second hand erbjuder en enorm marknad

Att handla på second hand innebär många gånger flera fördelar. Tidigare ansågs det ganska torftigt att handla prylar som någon annan hade ägt tidigare. Idag har fler upptäckt tjusningen med second hand. Det är inte enbart det billigare priset som spelar roll utan det är även andra faktorer inverkar på populariteten.

Vi har blivit mer miljömedvetna och månar om gamla saker. Vi har upptäckt och framför allt uppskattat produkter av bra kvalité. Det som säljs på second hand är oftast just märkes varor, designmöbler eller allmoge. Ett par stolar av riktigt bra kvalité går att få för bara ett par hundra. Sverige kryllar dessutom av händiga DIY-personer där Pinterest är den nya bibeln. Är det en detalj som fel färg går det alltid att måla.

Vissa produkter kan dessutom bli dyrare för att de säljs på second hand. Det behöver inte enbart vara för att en kändis ägt det utan för att det är en efterfrågad produkt. Något som ligger nära till hands är Balmains H&M kollektion. När det släpps köper folk på sig plagg från den begränsade upplagan och säljer sedan för dyrare peng på internetsiter. Detta gäller inte bara plagg utan exempelvis även konsertbiljetter. I båda fallen handlar det om second hand men ingen har såklart använt produkten ännu. Sitter pristaggen kvar så går priset upp ytterligare.