Hjärter dams accessoarer

Accessoarer är förmodligen lika gammalt som mänskligheten själv. Vi har alltid haft ett behov av att göra oss vackra och visa upp vår status. Det finns otroligt många accessoarer genom historien, där både form och material har ändrats. Några av de äldsta var tillverkade av ben och stenar för att sedan utvecklas till fantastiska juveler av ädelstenar. Hur vi burit juvelerna har varierat. Armband, ringar och halsband är några av de äldsta varianterna som aldrig gått ur modet. Eftersom klädmodet varieras så ändras även smyckena. Idag så ser vi exempelvis inte många herrar som bär mantlar, därför används inte heller de stora broscherna som var populära undre medeltiden av förklarliga själ. En sak som är intressant för dem som gillar accessoarer och dess historia är att granska kortlekarna, ramarna såklart. För vet ni att de är baserade på riktiga personer? Kläder och de accessoarer som bärs är riktiga!

Accessoarer i kortleken

De första korten i europeisk stil utvecklades i Frankrike. Fast där var karaktärerna ur bibeln. Lite ironiskt med tanke på vad kyrkan ansåg om spelande. David var exempelvis spader kung och Judith var hjärter dam. Från Frankrike spred sig sedan kortspelandet till hoven runt om i Europa. Mitt under rosornas krig når spelandet England och här sätts designen på hur kortleken vi spelar med ser ut. Hjärter dam exempelvis avbildar den engelska drottningen Elizabeth av York. Inte en så känd person i sig, men hon var mor till Henrik VIII Tudor. Med tanke på att hon är avbildad på varenda kortlek så får hon räknas som en superkändis.

Accessoarer gör att kläder blir mer personliga

På bilden ser vi en av de vanligaste varianterna av hjärter dam. Hon bär en moderiktigt hatt som var dåtidens hetaste accessoar och håller en ros i sin hand. Rosen var en symbol för både York, Lancaster och Tudor. Än idag använder det engelska kungahuset ofta rosen som en accessoar. Kortleken spred sig över hela världen och med dem de avbildade accessoarerna. Idag sprids accessoarer också med kändisar, men ingen kommer att kunna slå Elizabeth av York när det gäller att föreviga en tidsepoks accessoarer.